image desc

BOGENN Tesisat Market Dergisi Söyleşimiz

“Yenilik Geliştirme Arzusu, Şirketimizin İliklerine Kadar İşlemiş Durumda”

2017’deki kuruluşundan bu yana hatırı sayılır bir büyüme trendi yakalayan Unico Bina Enerji Çözümleri’nin Türkiye Satış Müdürü Emre Saka ve İşletme Yöneticisi Fatih Güler ile konuştuk. İki genç yönetici, Unico’nun hangi bakış açısıyla hareket ettiğini şöyle özetliyor: “2017 yılında kadrolaşma sürecine girdik. Bu noktadan itibaren hızlı ve kusursuz bir hizmet vererek, ‘sorumlu marka’ olmanın bilinciyle rakiplerimizden hep bir adım önde olacak şekilde hareket ediyoruz”.
 
Unico Bina Enerji Çözümleri şirketimiz 2017 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark’ında kurulmuş, isminden de anlaşılacağı üzere bina enerji sistemlerinde yenilikçi ve tasarruflu çözümler geliştiren dinamik bir şirkettir. Henüz 5 yaşında genç bir şirket gibi gözüksek de 37 yıllık sektör deneyimi mevcut MİR ARGE firmasının geliştirdiği teknolojileri pazarla buluşturmak üzere kurulmuş 30’a yakın şirket içerisinde gelişimini en iyi tamamlayan şirketlerden birisiyiz. 
Bugün, enerji verimliliği üzerine çalışan 30 kişilik ekibimiz ile iklimlendirme sektörünün önemli oyuncularındanız. Isıtma ve serinletmede “sıfır enerjili binalar” tasarlıyoruz. Sadece Türkiye değil aynı zamanda dünya çapında faaliyet göstermekteyiz.
Sıfır enerjili binaları hangi ürün gruplarıyla tasarlıyorsunuz?
Çok kısaca özetlersek eğer, Almanya fabrikamızda ürettiğimiz BOGENN markalı yerden ısıtma ve sıhhi tesisat boru sistemlerimizin Türkiye distribütörüyüz. Türkiye fabrikasında üretilen duvardan ve tavan-dan ısıtma/serinletme sistemlerinin Dünya çapında satış ve pazarlamasını yapıyoruz. Almanya’da üretilen telefonla uzaktan kontrol edilebilen otomasyon sistemlerimiz ile beraber Türkiye’de bir çok tarihi eserde ve bireysel villalarda da kullanılan küf ve rutubet uzaklaştıran Mirline Sistemimizin Dünya genelinde satış ve pazarlamasını yönetiyoruz. 
 
Bu bağlamda ana iş kolumuz var:
Radyant Isıtma ve Serinletme Sistemleri 
Duvardan ısıtma/serinletme sistemlerinde patentli HYBRID WALL (GRC Beton) ve alçı panellerden imal ettiğimiz COMFORT panelleri kullanıyoruz. 
Tavandan Isıtma/serinletme sistemlerinde alçı panellerden imal ettiğimiz COMFORT panelleri kullanıyoruz.
Yerden ısıtma/serinletme sistemlerinde Almanya menşei DEUTSCHE BOGENN marka boru ve diğer sistemleri kullanıyoruz. 
 
ESCO 
Bütüncül enerji yaklaşımını benimsediğimiz bir sistemimiz var. Enerji tasarrufu ve Enerji verimliliği konularında uzun yıllardır Ar-Ge çalışmaları yaptık ve yapmaya da devam ediyoruz. Sadece tek bir ürünle enerji tasarrufu sağlamayı beklemenin doğru bir yaklaşım olmadığı net bir şekilde bellidir. Binalarda enerji tasarrufu ve enerji verimliliği için sis-teme bütüncül yaklaşmamız gerekiyor.  Enerji Kaynağı, Enerji dönüştürücü, Enerji Taşıyıcı, Enerji Yayıcı, Enerji Kontrolü ve Enerji Depolama konularını bütüncül olarak değerlendiriyoruz. Her projemizi bu yaklaşımla değerlendiriyor ve doğru sistemi kuruyoruz. Güneşle beraber toprak veya havanın enerjisi ile sistemi destekleyerek enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarıyor hatta “sıfır fosil yakıt” ile ısınıp serinleyen binalar tasarlayabiliyoruz.  
Enerji depolama ile ilgili de şu an Ar-Ge çalışmamızın prototip uygulama aşama-sına geçiş yaptık. Toprakta enerji depolama üzerine uzun süredir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmanın sonucunda dünya genelinde iklimlendirmede “sıfır fosil yakıt” ihtiyacı ile sıfır enerjili binalar mümkün olacak. Kısaca özetlemek gerekirse binayı yazın kışa, kışın ise yaza hazırlayacak bir sistem geliştiriyoruz.
 
Mirline Küf ve Rutubet Uzaklaştırma Sistemi 
Türkiye’de birçok tarihi eserde ve bireysel villalarda da kullanılan küf ve rutubet uzaklaştıran Mirline Sistemimiz var. 
 
Ar-Ge demişken,  bu bağlamdaki çalışmalarınız hakkında biraz daha detaylı bilgi alabilir miyiz?
Yenilik geliştirme arzusu, şirketimizin iliklerine kadar işlemiş durumda. Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarımızı hiç durdurmadık, her zaman mutlaka aktif bir projemiz devam ediyor. Eş zamanlı olarak birçok farklı proje yönetiyoruz. Son dönemde özellikle “sıfır enerjili” ya da “sıfır fosil yakıt” ihtiyaçlı bina ve enerji sistemleri tasarlıyoruz. Güneş ile beraber toprak veya havanın enerjisi ile sistemi destekleyen hibrit çözümlerle enerji verimliliğini en üst seviyeye çıkarıyor hatta “sıfır fosil yakıt” ile ısınıp serinleyen binaları tasarlayabiliyor, malzemelerinin satışını, uygulama sını yapabiliyor hatta binayı üretebiliyoruz. Toprakta enerji depolama üzerine uzun süredir çalışma yapıyoruz. Ar-Ge çalışmamızın prototip uygulama aşamasına geçiş yaptık.
Bu çalışmanın sonucunda dünya genelinde iklimlendirmede “sıfır fosil yakıt” ihtiyacı ile sıfır enerjili binalar mümkün olacak. Kısaca özetlemek gerekirse binayı yazın kışa, kışın ise yaza hazırlayacak bir sistem geliştiriyoruz.  Yazın sıcağını kış için depolayıp, kışın soğunu da yaz için depoluyoruz. 
 
İthalat/ihracat başlıklarına da ayrıca değinmenizi istesek neler söylersiniz?
 
Bütün dünyanın gündemi Enerji verimliiği konusunda yıllar öncesinden yatırımlar yapmış olmamız elimizi güçlendiriyor. Ülke olarak bu konuda daha gidecek çok yolumuz var, özellikle made in Türkiye markasının değerini artırmak için nitelikli ürün ve sistemler geliştirmeliyiz. 
Özellikle Almanya fabrikamızın ürünlerine doğal olarak yerli ürünlere göre daha yüksek fiyatlı olmasına rağmen daha nitelikli ülkelerde pazar bulabiliyoruz. Türkiye’de ürettiğimiz ürünler için genel olarak teknolojide orta ve az gelişmiş ülkelerde pazar bulabiliyoruz. Özellikle Türki Cumhuriyetlerde pazar payımızı artıyoruz. Asya Pasifik Bölgesi de yine önemli pazarlarımızdan birisi oluyor. Önümüzdeki dönemde Amerika kıtasında satış yapmak üzere ürün belgelendirme çalışmalarımız var. 
Otomasyon sistemlerimiz ve Mirline Küf/Rutubet uzaklaştırma sistemimiz için satış sonrası servis ağını uzman bir firmaya emanet ederek 81 ilde aynı anda hizmete başlıyoruz.  
 
Yerden Isıtma için Pazar Payının 5 Kat Artacağını Düşünüyoruz
 
Hali hazırda pazar payınız ne durumda ve bu payı daha da büyütmek adına ne gibi hedefler belirlediniz?
 
Enerji verimliliği yasalarından sonra, iklimlendirme sistemlerinde verimlilik oluşturan tavandan, duvardan ve yerden radyant ısıtma serinletme sistemlerinin pazar payı gün geçtikçe artıyor ki bu daha başlangıç seviyesinde. 
İnşaat verileri negatif gözükse de lüks konut pazarında, pandemi sürecinin de etkisiyle, özellikle bireysel villa projelerinde artış devam ediyor. Bu projeler bizim gibi firmaların pazar paylarını artıyor. Mesela yerden ısıtma için pazar payının 5 kat artacağını düşünüyoruz. Doğal olarak bu konuya yatırım yapmış olan bizim gibi firmaların da pazar paylarının artacağı öngörülüyor. 2017 yılında kadrolaşma sürecine girdik. Bu noktadan itibaren hızlı ve kusursuz bir hizmet vererek “sorumlu marka” olmanın bilinciyle rakiplerimizden hep bir adım önde olacak şekilde hareket ediyoruz. Müşterilerimiz satın alma kararını vermeden önce araştırma yaparak tüm alternatifler arasında ürünün fiyat/fayda oranının en uygunu olduğundan emin olmak istemekteler. 
Bu noktada ürün ile ilgili olabildiğince fazla soruyu önceden cevaplayacak yaklaşımlarla müşterileri ürüne bir adım daha yaklaştırıyoruz. Rakip ürün ile ilgili yeterince teknik bilgi ve görsele ulaşamayan bir müşteri, en çok bilgiyi bulduğu ürüne yöneleceğinden bu noktalarımızı güçlendirmeye devam ediyoruz. 
Bayilerimiz kalite/maliyet kriterlerine göre ihtiyaç durumunda, hem satış öncesi hem de satış sonrasında en kısa sürede müşterimizin yanında olabilecek şekilde hizmet verebiliyor. Biz de bu hizmeti verebilecek firmalarla yol arkadaşlığı yapıyoruz. 
 
Dijital Dönüşüme Hazırız
Dijitalleşme sürecinizden bahseder misiniz?
 
Yeni kuşakların oluşturduğu gençlerimiz dijital tüketici rolüne hızlı bir adaptasyon yaşamaktalar. Harcama alışkanlıkları ve alış-veriş deneyiminden aldıkları memnuniyet güveni getiriyor. Günümüzdeki tüketici, istediği zaman, istediği yerden ve istediği ürünleri eksiksiz elde etmek istiyor. Tüketici analizleri yapılarak araştırma verilerimizle birlikte en iyi hizmeti vermeyi benimsiyoruz. Bu noktada doğru teknolojik araçları kullanıyor bayi ağımızla birlikte sürekli interaktif bir gelişim süreci yürütüyoruz. 
Diğer bir taraftan Mimarlık, Mühendislik ve İnşaat Çözüm paketleri ile hem şimdi hem de gelecekte projelerde karşılaşılacak zorlukların üstesinden gelecek şekilde çalışmalarımıza yön veriyoruz. Bu noktada Yapı Bilgi Modellemesi (BIM), inşaat paydaşları için ortak bir dil ve sektörün dijitalleşmesi için önemli bir güç. Firmamızı BIM adaptasyonun gerektirdiği şekilde optimize ediyoruz. Enerjide tasarrufu sağlayacak bütüncül ve benzersiz ürünlerimizin detaylı uygulama çizimlerine ve mimari tasarım aşamasından metrajlarına kadar proje sürecinin tüm aşamalarını destekliyoruz. 
 
Önümüzdeki dönem için planlarınız nelerdir?
 
2022 yılı Mayıs ayında BOGENN markasının Türkiye Distribütörlüğünü aldık ve bayilikler vermeye başladık.
Bu çalışmalarımız 2023 yılı içerisinde de devam edecek. Özel likle uygulamacı bayilik kavramıyla dağıtım ağımızı şekillendiriyoruz. 
Bunun dışında enerji verimliliği konusunda da enerji depolama projemizin bitmesini öngörüyoruz. 
Bu süreç içerisinde güneş enerjisini kul-lanmak üzere Termal Güneş Kollektörü ve Toprak enerjisini kullanmak üzere en büyük engel olan sondaj maliyetlerini düşürecek Özel Sondaj Makinesi çalışmalarımızın prototipten seri üretim aşamasına geçişini yapmayı planlıyoruz. 
 
Bu Kriz de Her Kriz Gibi Bir Takım Fırsatlar Oluşturdu
Sektörün gelişimi noktasında nasıl tah-minleriniz/öngörüleriniz var?
 
Enerji fiyatlarındaki artış, ham madde temi-ninde ve lojistikte yaşanan sıkıntılar gibi konular maalesef genel olarak dünya çapında yaşanılan problemler olduğu için hepimizin ortak gündemi. Her krizin bir fırsat olduğu söylenir, bu kriz de sektörümüzde talep tah-mini konusunun daha fazla detaylandırıl-masını sağladı. Bu açıdan bu kriz de her kriz gibi bir takım fırsatlar oluşturdu. Doğru stok yönetimi ile bu süreci paydaşlarımızla beraber güzel yönettik ve yönetmeye devam ediyoruz. 
Haksız rekabet her sektörde var maalesef kalitesiz üretim yapan bazı firmalar her sek-törde olduğu gibi bizim sektörümüzde de haksız rekabete neden oluyorlar. Bu konu-larla ilgili regülasyonların daha caydırıcı olması bizim gibi kaliteden taviz vermeyen firmalar için çok önem taşıyor. 
Her ne kadar dijitalleşmeden bahsetsek de başarıya giden yolun en önemli kriteri doğru insan kaynağıdır. 
Ülkemizin enerji yönetimi konusunda gideceği uzun bir yol var, bu yolu yürüyebileceği yetişmiş ve yetişmekte olan kaliteli insan kaynağı mevcut. Tesisat sektörünün dijitalleşmeye başlamasıyla beraber artık öğrenmeye açık, müşterisinin ihtiyaçlarını anlayan, enerjiyi iyi bilen ekipler doğru ürünlerle başarılı işler yaparak ülkemizi bir dünya markası haline getireceklerdir.

Geri Dön